Sarawak team manager, Awang Mahyan said that the Sarawak FA has a salary cap for the new players next season and that the new Sarawak FA 2019 will not be able to take players that demand high pay.

According to the legendary coach in a video published by the Football Association of Sarawak (FAS), Mahyan said “The salary cap had been made by President, Posa. Posa had told me that this is what we can afford based on our finances. So we can’t say much about it (the salary).

Mahyan then gave an indication that the salary cap was around RM5,000 to RM7,000 per player.

He also said that “If there are footballers from Sarawak, already earning a lot, and they think the pay here is not equal to what they should be earning, there’s no need to come and play for Sarawak. Go and play for other teams. There is no hard feelings and force“.

Mahyan further added that he agreed with the salary cap.

H adding that the decision on the salary cap was done during the recent meeting due to the worsening financial situation of FAS.

Sarawak FA had decided to release all their 2018 players after the Liga Malaysia campaign ended this season.

A new selection of players had been concluded recently to fill the gap left by the outgoing team, with a bulk of the senior players said to be attending the rival Kuching FA team selection.

The full video of Mahyan being interviewed can be see below.

Comments
LATEST PROMOTIONSARAWAKCROCS FANTASY PREMIER LEAGUE

33 COMMENTS

  1. Jika di fikir sebenarnya program bakat muda dari sarawak sudah berjaya. Lihat shja pemain muda seperti rodney, tommy, shamie, serta, ashri dan Jkt. Mereka pernah menyarung jersi negara. Cuma bakat mereka perlu diasah dengan betul bserta taktikal y betul sesuai dgn kebolehan mereka. Kita brhrap dato presiden utk membawa kembali mereka ini, laburlah sedikit demi masa depan pasukan negeri kita. Jika bakat ini dicampur dengn bakat muda dari pemilihan saya sangat yakin kita mampu jadi seperti pasukan Kedah/Perak. Usulkan Proposal kepada Ketua menteri, soft talk, jika terdesak memerlukan duit utk membawa mereka kembali.. Berfkirlah scra luas dn kehadapan , demi kebaikan bolasepak negeri

  2. Jadi player2 local terbaik Sarawak yg dah bermain diluar sana memang tidak diberi peluang jika tidak bersetuju dgn makan gaji 7k sebulan…. memang terbaek lah tn penasihat FAS

  3. Dalam dunia bolasepak moden… kita tidak boleh menafikan bahawa faktor gaji merupakan pembakar semangat utk pemain push diri mereka. Kalau gaji seciput mana lah ada semangat macam usaha yg tak berbaloi

    • Gini sja lah..lahirkan seberapa ramai pemain hebat dri sarawak..latih elok2..lps tu hantar kat team2 yg berminat untuk dpatkan royalty..biarlah kita kekal paling bawah..kita sbgai penyokong tk susah2 k stadium..dgr jak berita brpa gol yang masuk gawang..

    • Diseng Rimed … betul sangat! Bila orang lama bawa mentaliti lama inilah jadinya. Kita bukan di era 80-90an. Kejayaan dulu tidak sama… kita sudah berada di fasa lebih moden. Tidak cukup dibekalkan dengan sekadar semangat patriotik tetapi juga keyakinan. Team dan players harus ada kelas… bukan sudah jadi pemain Sarawak masih pakai kapcai modenas… paling tidak pun pemain harus mampu beli Toyota Vios, barulah keyakinan tinggi dan tidak ada rasa rendah diri. Kalau rasa pemain tu belum layak diberi ganjaran jangan masukkan mereka ke dalam team. Kalau bawa juga mereka masuk bermaksud mereka layak diberi ganjaran yang sepadan dengan status mereka sebagai pemain Sarawak! Kalau masih ada mentaliti miskin pergi jaga liga kampung…

    • Ye lah..sdh sngt bila baca..its okay klau d tetapkn brapa gaji..dlm masa yang sama perkenalkan insentif lain..jika team dpt skol gol d bg brpa..jgn d bgi siapa penjaling..bg pda team..klu d bg pda penjaling sja..last2 tiada teamwork..

    • Julian Rujim era professional ganjaran menjadi pembakar semangat utk bermain lbh mantap… kalau gaji semua sama,siapa yg nak jadi 1st 11 dan siapa mahu reserve? Atok masih dengan bolasepak era 80an

    • Kalau kita lihat top player perlu diberi lebih ganjaran…itu akan memotivasikan semua pemain lain utk mencapai tahap terbaik. Ini gaji pun sangkut sana sangkut sini last2 players main sekadar memenuhi kontrak…

  4. Pasal fas pilih permain muda seluruh bahagian di swk ini,setuju saya. Pasal permain import dr potianak kata awang mahyang itu,tak setuju saya. Dia ckp murah, mereka bukan main diliga indon.mereka sekadar main liga pontianak aja,mcm liga kch kita saja itu. Klu permain mereka mcm taraf permain tempatan kita tak guna juga. Klu guna permain import tempatan dr sabah setuju saya. Pasal gaji itu teruk samgatlah,klu permain baru main dgn swk,boleh gaji mcm itu. Team swk 2019 hanya sesuai main diliga fam aja. Tak ada taraf main liga perdana. Bajet sida fas swk tok,taraf utk liga fam aja. Memang tak pergi jauh team swk,klu bajet mcm itu aja. Lebih baik swk team main liga fam,kch fa main liga perdana tahun depan. Tukar.

  5. Bila orang lama bawa mentaliti lama inilah jadinya. Kita bukan di era 80-90an. Kejayaan dulu tidak sama… kita sudah berada di fasa lebih moden. Tidak cukup dibekalkan dengan sekadar semangat patriotik tetapi juga keyakinan. Team dan players harus ada kelas… bukan sudah jadi pemain Sarawak masih pakai kapcai modenas… paling tidak pun pemain harus mampu beli Toyota Vios, barulah keyakinan tinggi dan tidak ada rasa rendah diri. Kalau rasa pemain tu belum layak diberi ganjaran jangan masukkan mereka ke dalam team. Kalau bawa juga mereka masuk bermaksud mereka layak diberi ganjaran yang sepadan dengan status mereka sebagai pemain Sarawak! Kalau masih ada mentaliti miskin pergi jaga liga kampung…

  6. Zaman kinek x sama zaman coach awang dolok…now semua mok.duit..
    Money is not everything.. but everything need money..
    So.. think before u speak…

Comments are closed.