11sale

DAPATKAN BERITA BOLA SEPAK KUCHING TERKINI DI TELEGRAM KUCHINGBORNEO .

Masalah pembayaran gaji pemain memberi impak negatif kepada lesen kelab bola sepak Sarawak United selepas pasukan itu merupakan satu – satunya kelab yang diberi lesen kebangsaan secara bersyarat oleh Pelesenan Kelab Malaysian Football League (MFL) First Instance Body (FIB) hari ini.

Dalam mesyuarat Pelesenan Kelab Malaysian Football League (MFL) First Instance Body (FIB) yang dipengerusikan oleh Sheikh Mohd Nasir Sheikh Mohd Sharif pada 20 dan 21 Oktober 2021, sebanyak 12 pasukan yang bertanding di Liga Super 2021 yang telah lulus dan diberikan lesen kelab kebangsaan bagi membolehkan mereka beraksi dalam Liga Super 2022 sekiranya memenuhi syarat.

SHOPEE

Kelab-kelab yang diberikan lesen kebangsaan adalah Johor Darul Ta’zim (JDT), Kedah Darul Aman (KDA) FC, UiTM FC, Melaka United FC, Perak FC, Sri Pahang FC, Selangor FC, Terengganu FC, KL City FC, Sabah FC, Penang FC dan PJ City FC.

Bagaimanapun, Melaka United FC diberikan lesen kebangsaan dengan sekatan; denda RM15k dan diberikan amaran kerana melanggar tarikh akhir penyelesaian pembayaran tertunggak mereka membabitkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) iaitu pada 30 September 2021.

Pembayaran denda yang dipersetujui haruslah dijelaskan pada 20 Nov 2021 dan mereka dikehendaki menghantar bukti pembayaran kepada Pelesenan Kelab MFL dan jika tidak, perkara tersebut akan dikemukakan kepada FIB Perlesenan MFL Club untuk tindakan selanjutnya.

Melaka United FC gagal mendapatkan lesen AFC mereka kerana gagal memenuhi syarat yang ditetapkan untuk pelesenan AFC.

Daripada 12 kelab yang disebutkan di atas, 10 daripada kelab tersebut ialah JDT, KDA FC, UiTM FC, Perak FC, Selangor FC, Terengganu FC, KL City FC, Sabah FC, Penang FC dan PJ City FC juga diberikan lesen AFC bagi membolehkan kelab-kelab ini bertanding dalam Pertandingan Kelab AFC 2022 sekiranya layak manakala Sri Pahang FC tidak memohon lesen AFC.

Bagi pasukan Liga Premier pula, lima pasukan yang bertanding di Liga Premier 2021 telah lulus dan diberikan lesen kelab kebangsaan oleh itu membolehkan mereka bertanding dalam Liga Super 2022 atau Liga Premier 2022 jika layak.

// DAPATKAN TOPENG MUKA SARAWAK UNITED

Lima kelab yang diberikan lesen kebangsaan itu adalah Kelantan FC, Kuching City FC, Kelantan United FC, Negeri Sembilan FC dan PDRM FC.

Baki satu kelab iaitu; Sarawak United FC telah diberikan lesen kebangsaan dengan bersyarat.

Sarawak United FC harus menyerahkan pembayaran / bukti penyelesaian atas hutang tertunggak mereka terhadap LHDN 2021 kepada Pelesenan Kelab MFL selewat-lewatnya pada 20 Nov 2021.

FIB juga akan meminta lebih banyak maklumat kewangan dari Sarawak United FC kerana keraguan terhadap kemampuan pemegang lesen untuk terus mencetuskan kebimbangan berterusan sehingga akhir musim.

Oleh itu, Pentadbiran Pelesenan Kelab MFL akan melakukan lawatan ke lokasi untuk tujuan siasatan selanjutnya.

Sekiranya Sarawak United FC gagal bekerjasama atau memenuhi syarat dengan cara apa pun, perkara akan diajukan kepada FIB dan sekatan berdasarkan Artikel 2.4 Peraturan Kelab MFL 2021 boleh dikenakan termasuk tetapi tidak terbatas pada pemindahan larangan, penyingkiran ke pembahagian bawah dan pengeluaran lesen.

Sarawak United FC gagal mendapatkan lesen AFC mereka kerana gagal memenuhi syarat yang ditetapkan untuk pelesenan AFC. – MFL