A souce close to the management of the Football Association of Sarawak (FAS) has informed us that the Crocs are indeed in dire need of funds, a fact that has not been hidden by the current FAS management.

The source info was supported by an article by SarawakVoice yesterday which cited that FAS had decided to go all local next season due to limited funds, adding that their selection of players will be based on how much they can afford to pay players.

According to our source, there was indeed late payment of staff salaries over the months, but added that there was also several instances where FAS President, Dato Posa Majais had stepped in to pay those outstanding salaries using his own money.

It is understood further that Posa had also tried his best to ensure that all players were paid their dues when the payment date came, and it was unfair for fans to blame Posa for the poor financial situation of FAS, particularly when he has done so much to help cushion the impact of lack of funding for FAS.

The source also added that Posa was also the main reason FAS had a lot more charity events under FAS this season, which include porridge distribution during the month of Ramadan, a visit to the General Hospital, and football clinics in local schools.

According to our source who doesn’t want to be named, FAS indeed purchased a shop lot this season, but declined to name the location and reason for the purchase.

Sarawak FA has been relegated to the Liga Premier next season.

DISCLAIMER: SarawakCrocs is not responsible for views and comments made by readers and followers in relation to this article. The view and comments are owned by the account owner and does not, in any way reflect what we stand for. All liabilities and risk stemming from the comments that are published are the responsibility of the account holder. Thank you. SARAWAKCROCS FANTASY PREMIER LEAGUE

33 COMMENTS

    • Sarawak Government have to be fair to other sports..The Government did channeled RM4million for FAS..as everyone know, that amount would never sufficient to manage the team..it leave to the association to find their own sponsor with support of the Government…The State team not only taking care of the senior team..they have President & Youth teams to take care off…as i was informed..our sponsors worth only around RM3-4 million..while most of the cost eapecially logistic needed more half of the fund…belum masok gaji players & management gik..

  1. Mun nya owner pasukan Swk tok masuk akal juak pakey duit kedirik tok persatuan bolasepak presiden ajak
    Kurang bijak lah makey duit kedirik sikda org muji
    Bagus ko ngembak adik beradik adik kakak pegi molah hj dan umrah bagus agik berpanjangan sampei akhirat pahala pakey lam kubur

    • Menar ya..klak sik dibayar madah persatuan makan duit..sedangkan persatuan sekda duit..sanggup Dato presiden ngeluar duit sendirik mayar gaji pemain..hal ngembak adik kakak pegi aji ya sak nya empun ngato..sik nya nak mdah org hal ya..nya sanggup berbelanja mayar gaji pemain kerana nama Sarawak..sekda pun nama team ya Dato Posa Team..S.A.R.A.W.A.K…nak carik makan main nerima gaji ya empun nemiak Sarawak kita..pakey daknya merik makan anak bini..mak bapak daknya…talk is cheap lah…

    • Apa sebab nya mayar pakey duit kedirik
      Ingin juak kmk org nok tauk sebenar
      D tetak sidak malaya kita tok
      Pasukan Swk gaji d bayar oleh Presiden FAs
      TMJ sik mayar gaji pakey duit nya pun utk bayar gaji player
      Ada ko nengar pasukan d bawah persatuan gaji d bayar oleh presiden kah
      Tok pertama kali saya negar Tuan
      Something wrong somewhere sidak FAS tok sebenarnya

    • TMJ ya anak sultan bang. minak nya molah sekali phone call jak ngan company besar2 d johor nun k merik sponsor. kita d sarawak tok dah ada org sanggup jd presiden pun dah syukur. xda dlm sejarah FA negeri time AGM xda org maok jd presiden. yalah berlaku d swk. sbb apa? sbb duit dlm akaun kosong. gaji players yg d byr selamak 11 bulan tok lah usaha FAS turun nait opis mintak sponsor. x semudah mintak derma jogathon PIBG

    • Yes..wwle cannot compare apple qith buah kuini..TMJ ya iboh nak dibandingkan…nya mayar sebab ya tanggungjawabnya jadi presiden..sebab nya minat bola & team..nya tauk FAS sik cukup budget..mun nya jaik pakey apa nya muang duit dirik empun bayar gaji daknya..

    • Saya dolok pernah merepak lam alam maya tok patut FAS patut d bubar utk sementara waktu dan d berik nafas baru Tunggah sidak x player x management sebelom tok duduk semeja merah otak carik jalan terbaik utk persatuan
      Saya nok nanyak ngan kitak
      Mun u ada syarikat besar jutaan million keutungan syarikat maok sik u nok spon dgn persatuan yg ada masalah tiap tiap tahun masalah yg sama
      Permasalahan tok semua dapat d atasi saya percayak
      Mungkin boleh belaja formula zaman Arwah Taha Ariffin mcm zaman sidak boleh ngembak Swk jadi hebat
      Mun sik cayak tanyak dgn x player Swk tentang FAS

    • Sik semua syarikat besar maok menaja sukan bolasepak. Dan syarikat besar menaja, mesti daknya maok sesuatu in return, which in return ya kitak sik dapat berik atau sikda kemampuan.

      Situasi pengurusan lamak dengan pengurusan baru sik sama, lagikpun senario bolasepak Malaysia tahun tok berubah apabila TMJ masuk jadi Presiden.

      Sebab ya saudara Sahrein Maloh ada madah, sik dapat compare apple to kuini

  2. Jika bna Datuk posa bayar gaji pemain bgs lh tp ni kerajaan negeri dgn kementerian belia dan sukan negeri sik ambil tau kh pasal bola sepak negeri sarawak smpy dh teruk mcm tok . Ya lh mun dh sik ada nk gurus klua jak dari gabungan fam jd sik ada masalah apa main jak piala sarawak dgn liga bahgian2 … pandangan ajak … yang kecewa penyokong …

  3. Wahai dato..aku ksian tengok dato mohon berhenti saja dato.syg duit poket dbuang begitu sahaja.bagus bubarkn saja team daripada dato bangkrap…itu yg terbaik…

  4. Korang tau x….setiap bulan aq bankin kat skuad bola sepak sarawak untuk bayar gaji…pakai duit poket sndri tau…gaji aq ciput jer.mesti ko org tertanya tanya aq dapat duit dri mana…sapa nak caya kat statemen aq ni…bullshit….

Comments are closed.