Sentiasa percaya pada diri sendiri dan tidak pernah berputus asa menjadi kata-kata azimat kepada penjaga gol berpengalaman, Zamir Selamat yang kini boleh tersenyum apabila melihat kariernya kembali bernafas selepas lalui tempoh suram pada musim lalu.

Gagal menyertai mana-mana pasukan dari Liga Super atau Liga Premier pada awal musim, Zamir terpaksa bermula daripada bawah apabila menyertai kelab Liga M3, Batu Dua FC, bagi membina semula kariernya.

SarawakCrocs Tribal Jersey 2020

Melalui prestasi hebatnya bersama Pulau Pinang selepas sertai skuad Harimau Kumbang itu pada pertengahan musim 2019, Zamir menjadi buruan banyak pasukan termasuk dari Liga Super namun memilih menyarung jersi negeri kelahirannya, Kuala Lumpur.

Zamir berharap apa yang dilaluinya mampu menjadi inspirasi terutama kepada kebanyakan pemain lain yang mungkin bergelut mendapatkan pasukan baharu agar jangan sama sekali malu memulakan karier daripada liga bawahan jika itu yang diperlukan dalam membina semula perjalanan karier.

“ Memang dugaan pada awal tahun lalu terlalu perit apabila saya satu ketika tiada pasukan namun saya bangkit balik serta berusaha apabila bermain di Liga M3 bersama Batu Dua FC.

“ Namun berkat saya berusaha, pada pintu perpindahan kedua saya telah mendapat kepercayaan Pulau Pinang, saya gunakan peluang itu sebaik mungkin dan kini kembali ke Kuala Lumpur.

“ Apa jadi kepada saya ini diharapkan bukan sekadar menjadi satu iktibar kepada diri saya namun kepada sesiapa sahaja yang mungkin sebaya saya atau pemain-pemain yang baharu hendak naik.

“ Turun dan naik dalam karier adalah perkara biasa tetapi apa lebih penting apa yang kita perlu lakukan ketika sedang berada dalam penurunan karier bagi mendapatkan semula tempat yang kita pernah berada.

“ Saya harap kisah saya akan beri semangat kepada rakan-rakan di luar pada tahun ini yang dikhabarkan sedang hadapi masalah sama dan saya doakan mereka sama sekali tidak akan berputus asa, ” katanya.

Zamir menjadi anggota baharu skuad warga kota dan dijangka diberi saingan oleh Khatul Anuar Md. Jalil bagi posisi nombor satu penjaga gol Kuala Lumpur.
Dia merupakan bekas penjaga gol Harimau Muda dan pernah beraksi dengan banyak pasukan utama seperti Johor Darul Ta’zim, PKNS, Perak dan Melaka.

“ Saya akui dapat banyak tawaran namun dalam meneliti sesebuah pasukan, saya mahu lihat apakah matlamat pasukan itu dalam hadapi musim baharu.
“ Sebab itu saya memilih ke Kuala Lumpur pada musim ini kerana saya lihat matlamat pengurusan pasukan ini amat jelas bagi hadapi musim 2020 iaitu mahu kembali ke Liga Super, ” katanya.