Tommy Mawat telah digugurkan dari senarai 20 pemain bola sepak yang akan ke Sukan SEA bulan ini.

Demikianlah yang didapati apabila senarai dua puluh pemain pilihan Ong Kim Swee, pengendali pasukan tersebut, dikeluarkan oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Tommy merupakan anak jati Sarawak tunggal yang dipanggil untuk latihan pusat pasukan bola sepak pasukan bawah-23 tahun itu, selepas seorang lagi pemain muda, Nur Shamie digugurkan oleh Kim Swee.

Di bawah merupakan senarai 20 pemain yang dipilih oleh Kim Swee untuk menghadapi cabaran pasukan bola sepak Malaysia kelak.

BIL NAMA

UMUR

POSISI

PASUKAN

1.

AMIRUL HISYAM AWANG KECHIK

22

TENGAH

KEDAH

2.

IFWAT AKMAL CHEK KASSIM

21

PENJAGA GOL

KEDAH

3.

SYAFIQ AHMAD

22

PENYERANG

KEDAH

4.

ARIFF FARHAN MD ISA

21

PERTAHANAN

KEDAH

5.

AKHYAR RASHID

18

PENYERANG

KEDAH

6.

JAFRI FIRDAUS CHEW

20

PENYERANG

PULAU PINANG

7.

SYAMER KUTTY ABBA

20

TENGAH

PULAU PINANG

8.

S KUMAAHRAN

21

PENYERANG

PULAU PINANG

9.

HAZIQ NADZLI

19

PENJAGA GOL

JOHOR DARUL TA’ZIM

10.

SAFAWI RASID

20

PENYERANG

JOHOR DARUL TA’ZIM

11.

ADIB ZAINUDIN

22

PERTAHANAN

FELCRA FC

12.

N THANABALAN

22

PENYERANG

FELCRA FC

13.

ADAM NOR AZLIN

21

PERTAHANAN

SELANGOR

14.

SYAHMI SAFARI

19

SAYAP

SELANGOR

15.

MATTHEW DAVIES

22

SAYAP

PAHANG

16.

NOR AZAM ABDUL AZIH

22

TENGAH

PAHANG

17.

DANIAL AMIER NORHISHAM

20

TENGAH

FELDA UNITED

18.

IRFAN ZAKARIA

22

PERTAHANAN

KUALA LUMPUR

19.

SYAZWAN ZAIPOL BAHARI

22

PERTAHANAN

PKNP FC

20.

SYAZWAN ANDIK ISHAK

21

SAYAP

JOHOR DARUL TA’ZIM II

Skuad B-22 kebangsaan bakal membuka kempen Kumpulan A berdepan Brunei pada 14 Ogos diikuti aksi bertemu Singapura (16 Ogos), Myanmar (21 Ogos) dan Laos (23 Ogos). Kesemua perlawanan berkenaan di Stadium Shah Alam, sepak mula jam 8.45 malam.

Comments

79 COMMENTS

  1. xperlu la mau jd rasis smpai smua mau slhkn malaya…dh nma pun sukan mmg lumrah la coach mau player yg terbaik ja..bkn mau kata tommy xsteady…mgkin ada player yg lbih baik sikit dri tommy pilihan coach..klau mau jga hati negeri mmg jahanam la team….mksdnya player kita kena berusaha lgi la spya kna pilih next time…

  2. Jgn salahkan org ats kelemahan sendirik tp usaha lagi utk jd lebih bagus. Mun player kita mena power dh numbor satu liga super sik nya berada d dasar liga. Usaha lagik. Fokus kekal liga super. Tgga jonathan nyipa mmg ternyata power nya wakil 100m dgn hafiz jantan.

  3. Xpa…mgkin doks ada perancangn sendiri. Dia yg menilai…dia yg nk guna taktikal tertentu & dia tau pemain mna yg sesuai dgn taktikal dia. Tgok dulu…ashri chu chu bleh ada dlm 1st eleven team doks. X da mslah.
    Kita x bleh salahkn sesiapa. Mgkin bkn masa tommy. Cuba lg di masa akan dtg….

  4. Dah terang lagi bersuluh..team kita no brapa dlm liga..no 11 u..u…pemain kita mcm main x bgaji jak..ne lh Doks mok ambik player yg x perform..tggjwb nya besar..ngemba nma negara…fikir² juak u…jgn salahkn org lain..salahkan pemain kita mpun..

  5. Harimau Malaya ka harimau apa..Ya hanya pada nama..Otak torang tok nang sempit daripada cdak belah nun..Cuba tyk pemain kdrik..Iboh tauk nak cari kesalahan org lain..Benda tok pun nak jadi isu!!!!Bukan nya mati pun mun xda pemain dari Borneo dalam team Malaysia…Mun asa nang anti-Malaya,iboh ngga sukan…Mbak jak ideologi torang anti-Malaya nun..

  6. Ada lah kelemahan yang ditangga coach sebab ya nya xpat main. Zaman Ramles, Ramos, Bobby Pian dolok okay jak dapat jadi 1st eleven Harimau Malaya. Semenanjung kah Sarawak kah sama jak. Kita satu negara Malaysia. Ubah gik cara pemikiran. Mala jak timbul sentimen kenegerian. Sidak sinun okay jak dengan orang Sarawak eh.

  7. Kesian 100plus, lantik Beto jadi duta, dengan harapan Beto menyerlah di Sukan Sea, sekali kena gugur last minit oleh OKS. Sayang betul, fans perak cakap, Beto ni the next Azizol Abu Hanifah. Entah le betul ke tidak, sebab masa arwah Weigang pegang Perak, Beto ni duk bench je manjang.

    Dominic Tan pun kena gugur, susah payah Dominic Tan sanggup tinggalkan Singapore sebab nak main dengan Malaysia, dah setuju sign dengan Penang tiba-tiba dapat tawaran bekerjasama dengan kelab yang takde ahli politik, terus sign dengan JDT. Dulu kapten Malaysia U-19 kot.

    Satu-satunya Ubi yang TRW ada sekarang ni pun kena gugur, Danial Ashraf, top scorer Piala Presiden tahun lepas. Tahun ini banyak beraksi dengan team Liga Super, match fitness & match experience top dah, tapi kena gugur jugak. Dengar cerita ada problem luar padang. Payah lah nak jual ubi untuk bayar hutang nih.

    Satu lagi Tommy Bada Mawat, ubi dari bumi kenyalang. Tahun ni sentiasa berada dalam starting line-up Sarawak, set-pieces kebanyakan dia yang ambil untuk Sarawak. Match fitness dan match experience di liga cukup mengagumkan.

    Senarai lain yang di gugurkan : Sean Eugene, Raphi Azizan, Amirul Hakimi dan Azridin Rosli.

    Tapi jangan risau, disebalik yang digugur ini, kita ada Safawi Rasid, masa depan bola sepak kita sekarang dikaki Safawi Rasid. Dia punya hebat, walaupun tak dapat main pun dengan kelab, kelab tetap tak sanggup lepaskan dia untuk bersama skuad kebangsaan. Sebab apa? Sebabnya walaupun dia hanya dibangku simpanan, kelab dia dah menang liga walaupun liga belum berakhir, kalau dia main tiap-tiap match, maunye 1st game liga team dia dah dinobatkan champion.

Comments are closed.