This is not confirmed just yet, but there are rumours circling social media that young striker Tommy Mawat Bada is heading out of Stadium Negeri.

An insider told us that Tommy has been approached by several teams, but there has not been any confirmation just yet on whether one of Sarawak’s brightest stars would be staying or leaving Stadium Negeri just yet.

Kuala Lumpur is said to be top on the list of teams interested in Tommy’s goal scoring abilities with former Sarawak FA players such as Benedict Martin and Ashri Chuchu already making names for them in the team.

It is further understood that most Sarawak FA players are now in the final month of their contract, and they can be poached by other teams, unless the Football Association of Sarawak (FAS) decides to re-sign them.

President of FAS, Posa Majais had also confirmed through an interview with BERNAMA last Saturday, that players are currently contracted until the end of November, adding that the management will decide the fate of their current players before the deal ends.

Tommy is considered one of the best youngsters from Sarawak FA and has caught the eye of many football teams in the Malaysian league due to his speed and intelligence on the pitch.

The 22-year-old striker is a prominent figure in the Sarawak FA set-up this season, and has been also called to train under the under-22 national team this season, although he failed to make the final cut.

DISCLAIMER: SarawakCrocs is not responsible for views and comments made by readers and followers in relation to this article. The view and comments are owned by the account owner and does not, in any way reflect what we stand for. All liabilities and risk stemming from the comments that are published are the responsibility of the account holder. Thank you. SarawakCrocs Tribal jersey

125 COMMENTS

  1. Good..semoga pengurusan NEGARA Sarawak yg terlampau kaya hasil bumi dan YB-YB kaya..taukey2 kaya raya di Negara Sarawak akan buka mata buka hati supaya tak kedekut lagi..sehingga ramai pemain tempatan dan import yg bagus akan berhijrah utk mencari gaji yg stabil dibayar dan dilunaskan..good,bukan sabotaj tapi supaya menjadi pengajaran..lepas ni kemungkinan yg menonton distadium GB13 yg katanya setia saja..kami setia tapi dh muak dgn sikap pengurusan…

  2. Keluar dari comfort zone. Carik pengalaman. Asrie Chucu dah buktikan hard work paid off. Advantage dpt call up main msia, pindah jak ke KL. Umor gik mudak, jgn takut. Sahut cabaran!

  3. aku sokong kalu plyr dlm team srwk nk klua..sbb pengurusan hancur berkecai..kbnykkn saudagarΒ² dlm negeri srwk tak berminat tentang bola..dia lebih minat benda lain..kalu ada yg bminat dh lamak team xjadi mcm tok..tq

    • dulu mula2 sblm kempen ligaM bermula hari2 media massa kuar citer FAS akan diterajui oleh oleh seorg wanita anak kpd org nombor 1 di bumi kenyalang…tapi sebenarnya mereka bukanlah berminat dlm bolasepak spt TMJ…jadi impian anak Sarawak tinggal impian sahaja…

  4. Go Tommy sik ada istilah kenegerian d utamakan Zaman FAS dolok under late Datuk Taha Arrifin ok FAS keniktok sik merik keuntungan ngan Swk footballer Pas tok kmk org nyokong KL krn nemiak kita main dgn tim sidak
    Al Fatihah to Datuk Taha Arrifin

  5. Pegi jak bia senang pilih player baru.kuality xda hancur game.mun ya memang pande main xda ya kalah jak.lagipun pengurusan hancur bertambah hancurlah jawabnya.

    • Xda guna kau nak nganok player mcm ya pok….
      Zaman nek tok bukan kedak dolok.. mun kau rasa bagus,, kau jak ngangkat team sarawak…
      Kenek tok org bekepong dgn teamΒ² bagus,, teamΒ² yg ada pontesi utk julang piala.. senang dapat insentif n imbuhan.. gaji pun puas hati…
      Kenak sida ngepong team mcm ya,, ? kau pekembangan team pun x tauk..terus nak nganok player… pernah kau dgr player sarawak ada potongan epf or pencen?
      Gaji cukupΒ² jak.. mun player ya injurd or cacat kekal akibat game,, apa yang sida akan polah utk masa depan dak nya????

      Sebab ya lah player bkejar dgn gaji besar.. utk simpanan masa depan.. kau ambik contoh JOSEPH. Gaji habis pakei meli tanah d sarawak… sebab apa,, sebab nya tau,, bila umur nya dah tahap vatran,, nya xkan dapat main bol agik,, xpat bkerja agik…
      So nya dah ada aset diri pun utk terus maju utk masa hadapan nya…

    • Kau iban,, aku iban,, tommy pun iban…
      Sokong lah bangsa diripun utk terus maju….
      Xda org lain gik ngangkat bangsa diri pok…
      Aku dari umur 17 brusaha utk ngangkat diri pergi jauh..apa yg aku dapat?
      Liga amatur dlm sarawak tok jak…
      Kira bagus dah tommy boleh pergi jauh..

    • Salah cgek faktor bangsa kita x pandei maju dlm bola… sikap n pemikiran terlalu mundur… x pandei disiplinkan diri…
      Sampeikan coach DAVID gik x mok berharap dgn bangsa kita empun… kau tauk kenak?
      Sebab langkau, beer, arak, tuak…
      Ya munsuh utama bangsa kita x dapat lepas…

      Lepas ya madah bangsa LAUT ajak dipilih main sarawak…

      Kesimpulan nya ,, ubah dolok mindset kita sebelum nak komen negatif…

    • kau nang sik tauk pa2 la pasal bola mun cmtok.. contoh kat europe pogba ya pegi england join MU.. maksudnya lupakan France la ngara klhirannya? aduhhh buang mentaliti kdak ya pok

  6. Knek tuk bola dh moden..bola dh jdi kejaya sik blh nk salahkan pemain sebab sidak berpindah cuma kta sebagai penyokong harap pemain buat yg tebaik jak

  7. Sik setia πŸ‘Ώ Tommy mawat pergi ajak kalau Sarawak FA makin teruk tahun depan blacklist ajak nama ko ya.BENAR SIK INFO YA MENGAMUK DAH NI πŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘ΏπŸ‘Ώ

  8. Good luck tommy,, mun ada offer lain gik,,, pilih yg terbaik jak…
    Pilih team yg boleh beri kau 1stE selalu…
    X kesah gaji kecik or besar,, main 1stE pun dah cukup bagus pakei buka mata teamΒ² lain gik…

  9. Biarlh mereka pegi..itu lh guna nya kta mengetengahkan player mudak dr srwk..sapa mdh srwk x menghasilkan player bkualiti…time tuk lh FAS dan pihak jurulatih mengetengahkan bakat mudak..thn 2018 jdkn thn kebangkitan bola sepak sarawak

  10. Pergi ajak,,carik pngelaman yg lebih agik…xda melarang nk pindah team lain,,,faham juak pritasi……umo gk mudak,,,rugi x brhijrah mana2 team,,,kita mencari pengelaman yg lebih luas agik…good luck tommy…sokong 100%…masa depan kita bola ajak,,,xda krja lain…ya jak pakai kita carik rzeki….faham periok nasik sesorang…….krja impian yg di pendam selamak tok….jgn di sia2 kan……..apa2 pun,,kita tetap brsma….sarawakkukuat….

  11. Jgn padang duit,,padang apa yg kita trsimpan dlam hati sbagai seorang plyer…..macam orang putih,,demi bola kerana keluarga,,,nk usaha lebih,,teruskan kan usaha….πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

Comments are closed.