Home Malaysian football Sepak mula Liga M3 ditunda ke Jun 2021

Sepak mula Liga M3 ditunda ke Jun 2021

Sepak mula Liga M3 yang sepatutnya bermula Mac ini telah ditunda ke bulan Jun.

Amateur Football League (AFL), secara rasmi mengumumkan bahawa pertandingan Liga M3 2021 yang pada asalnya dijadual bermula Mac ini akan dipinda ke satu tarikh baharu pada Jun depan.

Pengerusi AFL, Datuk Wira Mohd Yusoff Mahadi berkata, pindaan berkenaan dibuat bagi memastikan kesihatan pemain dan pegawai serta perancangan pasukan yang bakal bertanding tidak terjejas berikutan situasi semasa pandemik COVID-19 yang masih belum pulih sepenuhnya.

“Walaupun kami ingin pertandingan Liga M3 musim 2021 ini dijalankan mengikut jadual awal seperti yang dirancang tetapi kesihatan serta keselamatan pemain dan pegawai pasukan adalah keutamaan buat kami di AFL,” kata Datuk Wira Mohd Yusoff.

Walau bagaimanapun, menurut beliau, pindaan ini tidak akan menjejaskan proses saringan serta pengesahan pasukan bertanding yang dijangka akan selesai awal Mac ini.

“Pengesahan awal ini akan memberi masa yang mencukupi untuk kesemua pasukan yang bertanding bersiap siaga dalam mengharungi saingan Liga M3 2021,” jelas beliau.

Selain itu, Datuk Wira Mohd Yusoff memberitahu bahawa pindaan ini juga merupakan satu langkah proaktif bagi memastikan kelancaran semua aspek pertandingan termasuk pendaftaran pemain dan pasukan serta penjadualan perlawanan Liga M3 tidak terganggu.

“Kami (AFL) akan menggunakan waktu pindaan ini untuk melakukan saringan yang lebih teliti ke atas semua dokumen yang telah diserahkan oleh pasukan-pasukan.

“Seperti yang dimaklumkan sebelum ini, proses saringan ini adalah perlu sebagai langkah persediaan bagi menyiapkan mereka (pasukan) ke arah semi-pro selain untuk mengenal pasti pasukan terbaik dan kompetitif,” jelas beliau.

Tambah Datuk Wira Mohd Yusoff: “Bagi saingan Liga M3 musim 2021 ini, AFL telah bersedia dengan beberapa format pertandingan dan akan meneliti dan memilih format yang terbaik selepas memuktamadkan jumlah pasukan yang layak dan melepasi syarat untuk bertanding.”

Sebelum ini, pasukan Sarawak United II (Sarawak FA) telah bertanding di dalam Liga M3, namun kekurangan dana menyaksikan Pengarah kelab tersebut, Posa Jais, mengumumkan bahawa ianya tidak akan berlaku musim ini sekiranya tiada penaja tampil membantu.

Di Sabah pula, pasukan baharu, Kinabalu Jaguars dijangka akan memberi debut kelab tersebut di saingan tersebut.

RECOMENDED LINKS: