Home PENDAPAT Pemain Sabah yang mencipta nama bersama Sarawak FA

Pemain Sabah yang mencipta nama bersama Sarawak FA

Sejarah bola sepak Sarawak sering diwarnai oleh pemain – pemain dari Sabah sejak zaman dahulu lagi.

Menariknya, kebanyakan pemain Sabah yang menyinar bersama Sarawak, tidak begitu menyinar apabila bermain untuk negeri kelahiran mereka sendiri.

Di sini, disenaraikan pemain – pemain kelahiran Sabah yang berjaya menaikkan karrier mereka bersama Sarawak, dan juga berbakti sebagai pemain regular dan disegani di dalam pasukan Sarawak FA.

2RONNY HARUN

Ronny boleh dianggap sebagai lagenda dalam bola sepak Sarawak.  Seperti Bobby Chua, Ronny juga pada asalnya beraksi untuk pasukan Sabah FA namun kehabatan beliau amat terserlah apabila mula bermain untuk Sarawak FA.

Ronny dianggap antara pemain pertahanan terbaik pasukan Sarawak FA dan beliau diibaratkan sebagai ‘kereta kebal’ oleh peminat.

Kualiti Ronny terserlah apabila beliau dinamakan di dalam senarai anugerah 11 Pemain Bola Sepak AFF semasa bermain untuk pasukan Sarawak FA.  Beliau juga telah dicalonkan sebagai pemain pertahanan terbaik Malaysia musim 2016 dan 11 pemain terbaik Liga Super pada tahun 2017.

Ronny juga telah dipanggil untuk mewakili pasukan kebangsaan apabila bersama pasukan Sarawak FA. Beliau telah dilantik menjadi ketua pasukan Sarawak FA pada tahun 2017. Beliau telah bersama Sarawak FA selama 4 tahun.

Previous articlePemain Singapura jadi pilihan ramai
Next articleLions XII punca pemain ‘laku’