Sarawak Super League Schedule

Penyerang Muamer Salibasic melahirkan kekecewaan beliau terhadap pihak Persatuan Bolasepak Sarawak (FAS) apabila dihubungi pihak kami.

Menurut bekas penyerang utama pasukan Bujang Senang itu, beliau merasakan ada sesuatu yang tidak kena apabila ketua jurulatih Sarawak FA ,Ian Gilllan tidak berjabat tangan dengan beliau, malahan tidak menyapa beliau ketika hadir ke sesi percubaan.

Menurut Muamer, sikap ‘kurang mesra’ Ian seolah-olah memberi indikasi bahawa kehadiran beliau tidak disenangi sahaja.

Beliau kemudiannya dimaklumkan oleh seseorang bahawa pihak Persatuan Bolasepak Sarawak (FAS) telahpun memuktamadkan senarai pemain import sebelum beliau hadir ke Kuching, dengan beberapa pemain import sudahpun menjalani ujian perubatan.

Perkara yang didedahkan Muamer bertepatan dengan berita sebelum ini yang mengatakan tiga pemain import sudah ditandatangani oleh Sarawak FA.

Muamer dalam pada itu telah cuba menghubungi pihak FAS dua pegawai FAS, seoramg yang dikenali dengan nama Rahman, yang merupakan pegawai komersil FAS, dan juga Razali Dolhan, yang merupakan Setiausaha Agung FAS, untuk mendapatkan lebih maklumat, namun tiada maklum balas diperolehi.

Dapatkan jersi tribal SarawakCrocs edisi 2018!
Dapatkan jersi tribal SarawakCrocs edisi 2018!

Tambah Muamer, sehingga kini, beliau tidak ada berjumpa dan berhubung dengan mana-mana pegawai FAS lain melainkan pada 2 Januari, ketika Presiden FAS, Dato Posa Majais dan Rahman menemui beliau bersama tiga orang lain di Hotel Pullman.

Ketika pertemuan itu, Dato Posa mengesahkan pihak FAS belum mengisi slot pemain import pasukan Sarawak FA.

Muamer dalam pada itu kecewa apabila mengetahui FAS telahpun memuktamadkan nama pemain import sebelum kedatangan beliau dan beranggapan kehadiran beliau ke Kuching hanyalah sebagai satu ‘tayangan’ kepada peminat yang mahukan beliau kembali menyarung jersi Sarawak FA.

Beliau yang nyata kecewa dengan FAS mengatakan bahawa beliau mempunyai bukti berkenaan tindakan persatuan tersebut dan beliau merasakan mereka sangat tidak professional, dan lebih teruk dari pengurusan FAS yang lepas ketika beliau meninggalkan Sarawak FA.

Di bawah adalah terjemahan di dalam bahasa Inggeris. Below is the yranslation of the article in English

MUAMER DISAPPOINTED WITH FAS’ ACTION

Striker, Muamer Salibasic said he is disappointed with the Football Association of Sarawak when contacted by us.

The former top striker for Sarawak said that he noticed something was amiss when head coach Ian Gillan didn’t shake his hand or talk to him upon arriving at the training grounds, adding that this was strange considering he was to play under him if selected.

According to Muamer, the lack of hospitality from Gillan was a clear indication he was not welcomed in the team, and he was even more shocked when he was later informed by someone that a decision has been made on the foreign imports way before his arrival, and some players have already gone for medicals.

This news corraborates our previous story that FAS had already signed their import players before the so called ‘trials’.

Uncertain about by the news, Muamer claimed he then approached officials from FAS, namely a person called ‘Rahman’ who he claimed is the commercial director of FAS and also Razali Dolhan, the General Secretary of FAS for clarification, but no reply was made.

Muamer further claims that apart from meeting Dato Posa and Rahman, with three other men, believed to be fans, at Pullman on 2nd January, there has been little to no contact in regards to his enquiries about if import players were already selected before he came. 

Muamer said during that innitial meeting, he was told the spot for imports was still available and up for grabs.

According to Muamer, he is hugely disappointed with FAS actions and felt that FAS only brought him in for trials ‘as a show’ to fans.

He also admitted that fans innitiative played a huge role in him coming back to Kuching.

Muamer also stated that he has nothing to hide and has enough proof to back his words, adding further that he is done with FAS which he feels ‘is not professional, and is even worst than when he left a couple of years before”.

It will be interesting now to see how this issue will pan out, and how FAS would respond, as the possible return of Muamer to the team was well received by a majority of fans when it was made known.

Comments

90 COMMENTS

    • Roskam n milos gaji x bayar..sapa mahu? Hujung nnti fam denda fas..lepas ya..fifa denda fas. Hancur..baik lah tuan presiden dan kaki tangan nya fikir dulu tempat duduk..rasa x mampu baik turun tahta..

  1. Dah semangat nak datang stadium utk 1st match home swak sebab nak nanga Salibasic balit main,tapi knek tok rasa semangat dah hilang,..apa pun kita sik tau apa pekara sebenarnya berlaku sebab statement di atas adalah cuma dari sebelah pihak sahaja dan selagi pihak FAS sik keluarkan kenyataan rasmi berhubung pekara ini peminat tetap berteka teki…😌

  2. Berbanding dgn pmain2 import yg Sarawak pernah ada dolok. Muamer,Makeche dan Gabor yg blh dikatakan boleh tahan…whatever is tq Muamer for coming on trial…mgkin rezeki nya di tmpt lain..klk nya nunjuk taring terbeliak mata nangga lak..

  3. Tegal bini FAS sik berik malam nya jadi kedak ya…..mun aku MS 10 ludah jak lah muka org tua dah bagus MS10 bena mok main ngasak aty leyyyy FAS mun aku player sarawak main lam padang ya nang ku shoot pkey bol muka org tua ya #tq MS10

  4. Ingat..coach baru Sarawak ya belum tentu bgs mcm RA or Alan Vest..tapi Salibasic membuktikan nya membantu Sarawak nait liga Super.Masalah utama Fas ialah duit..pengurusan pun xda yg berpengalaman..bgsla ambik Jalili Rambli jadi coach Sarawak..rekodnya bgs dari Pengeran Bala or IG..pk2 kan la

  5. susah juga kalau terima sumber lisan dari “pihak lain”. tiada kesahihan. lepas 2 terima bulat2. then keluar statement. then blaming each other. lepas 2 semua buat assumption sendiri. then semua carut mencarut.

  6. FAS bodo lelah2 nya trial alu madah kuata dah penoh malas dah nyawa ku nak masok stadium taun tk xda semangat Salibasic ya nak di tungu penyokong lamak tk

Comments are closed.